Kirándulás Kínából Hongkongba és Makaóba

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy Hongkong és Makaó különleges közigazgatási övezetnek számítanak, ezért egyszeri belépést lehetővé tévő vízum birtokában, a Kínából Hongkongba vagy Makaóba utazást követően nem lehet újból beutazni Kínába. Ennek megfelelően, ha pl. egy dél-kínai városban bérelnek szállodai szobát, és egynapos hongkongi vagy makaói kirándulást terveznek, ne hagyják holmijukat, pénzüket és egyéb értéktárgyaikat a kínai szállodában, mondván, hogy este úgyis visszajönnek. A szállodából előbb ki kell jelentkezni, és az összes holmijukkal kell átutazni Hongkongba vagy Makaóba, mert onnét nem fognak tudni visszamenni Kínába. A haza- vagy továbbutazást ilyenkor természetesen Hongkongból vagy Makaóból kell tervezni.

Kommunikáció

Még a turisták által látogatott helyeken, szállodákban sem mindig beszélnek angolul, ezért javasoljuk, hogy lehetőségeik szerint készítsenek-készíttessenek kínai nyelven – kiejtéssel együtt – rövid listát, a fontosabb helyekről, címekről, elérhetőségekről (például a magyar nagykövetség vagy főkonzulátus neve és címe, szálloda neve és címe stb).

Megfelelő nyelvismeret, helyismeret, illetve a helyi viszonyok, szokások ismeretének hiánya az egyéni utazást – elsősorban a nagyvárosokon kívül – nehézzé teszi.

Bankkártyahasználat, külföldi fizetőeszköz

A legtöbb hazánkban használatos bankkártyát Kínában még nem lehet használni, a bankautomaták többnyire csak kínai nyelvû menüvel rendelkeznek, a kártyák használata, a fentieken túlmenően sem biztonságos kellőképpen.

Kínában az USA Dollár és az Euró a legmegszokottabb külföldi fizetőeszköz. Kisebb városokban, vidéken, más külföldi fizetőeszköz beváltása – még akár szállodákban is – nehézséget okozhat.

Pénzüket lehetőleg ne egy helyen tartsák. Utazás előtt szerezzenek információt arról, hogy a meglátogatandó helyeken hol van Western Union kirendeltség, amelyen keresztül szükség esetén átutalással készpénzhez juthatnak otthonról. Ez különösen azért fontos, mert – pl. útlevél elvesztése esetén – Kínában, az ország hatalmas méreteiből adódóan, akár többezer kilométert is utazni kell a legközelebbi külképviseletig.

Időjárási tudnivalók

Kínában előfordulnak szélsőséges időjárási viszonyok. Dél-Kínát, illetve a déli és keleti partvidéket, elsősorban a monszun időszakban gyakran veszélyeztetik tájfunok, amelyek Sanghajt is elérhetik. Tavasszal az északkeleti országrészben homokviharok fordulhatnak elő. Télen az északi, északkeleti országrészben szélsőséges téli időjárási viszonyokra is lehet számítani. Javasoljuk, hogy utazás előtt mindig tájékozódjanak a meglátogatni kívánt térség időjárásáról. A tájfunok, homokviharok általában néhány nappal jelezhetőek csak előre, ezért mindig tartalékoljanak elegendő pénzt egy esetleges néhány napos tovább tartózkodásra, illetve a lehetséges kényszer tovább-tartózkodást a vízum kérelmezésénél is vegyék figyelembe.