Jelentse az útlevél elvesztését, ellopását vagy megsemmisülését a legközelebbi, területileg vagy lakhely szerint illetékes rendőrségi kirendeltségen (gong'an paichusuo 公安派出所), ahol rendőrségi jelentést vagy igazolást állítanak ki az útlevél elvesztése bejelentéséről (huzhao baoshi zhengming护照报失证明). Haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított három munkanapon belül a bejelentést kell tenni a magyar külképviseleten is. Az úti okmány pótlására a külképviselet ideiglenes magánútlevelet állít ki, amelynek két fajtája a

  • hazatérés céljából kiállított,
  • külföldön való további tartózkodáshoz, tovább-, illetve hazautazáshoz

kiállított ideiglenes magánútlevél.

A hazatérés céljából kiállított ideiglenes magánútlevél Magyarország területére történő egyszeri beutazást tesz lehetővé, nem jogosít továbbutazásra. Érvényességi ideje legfeljebb 6 hónap.

A külföldön való további tartózkodáshoz, tovább-, illetve hazautazáshoz kiállított ideiglenes magánútlevél az adott országban további tartózkodásra és továbbutazásra végül a hazautazásra alkalmas. Érvényességi ideje legfeljebb 1 év.

Az ideiglenes magánútlevél mindkét fajtáját Magyarországra történő beutazáskor az illetékes hatóság elismervény ellenében bevonja, amennyiben ez nem történik meg, az állampolgár köteles azt a hazautazását követő 5 munkanapon belül a KEK KH-nál leadni.

A külképviseleten az ideiglenes magánútlevél kiállításához be kell mutatnia (amennyiben rendelkezik ezekkel) az alábbi dokumentumokat:

  • személyi azonosításra alkalmas igazolvány (pl.: személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél másolat)
  • igazolás útlevél elvesztése/ellopása bejelentéséről (rendőrségi igazolás)

A szükséges kilépési vízum (“exit visa”) kiállítása céljából az új útlevéllel és a képviselet által kiállított igazolással haladéktalanul keresse fel a rendőrség Ki- és Beléptetési Hivatalát. Felhívjuk a figyelmét, hogy a kilépési vízum megszerzése hosszabb időt is igénybe vehet.

Szintén három munkanapon belül köteles értesíteni a külképviseletet az elveszettnek vélt, és az erről szóló bejelentés után megtalált úti okmányról.

Az ideiglenes magánútlevél kiállítása főszabályként konzuli illeték és eljárási díjköteles.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy érvényes úti okmány nélkül nem lehetséges Kínából Hongkongba, és/vagy Makaóra utazni!