A tartományi jogú város Kína egyik legdinamikusabban fejlődő része, a pekingi kormányzat Nyugat-Kína gazdasági, kereskedelmi központjának és növekedési motorjának szánja. 2015-ös 11%-ot meghaladó GDP-növekedési mutatójával Kína leggyorsabban fejlődő területévé lépett elő, amely az országos gazdasági mutatók lassulása ellenére immár harmadik éve kétszámjegyű százalékos növekedést tud produkálni, miközben egy főre eső éves összterméke továbbra is az országos átlag alatt van (52000 RMB, azaz kb. 8300 USD/fő/év)

Külkereskedelmi összvolumene 2015-ben meghaladta a 72,5 Mrd USD-t, ebből a kínai kivitel kb. 53,5 Mrd USD-t, a behozatal pedig kb. 19 Mrd USD-t tett ki.

A város gazdaságának húzóágazatai közül a laptop gyártás és az autó- illetve motorgyártás emelkedik ki. A magas hozzáadott értékű laptop gyártásban a legnagyobb nemzetközi vállalatok vesznek részt, így befektetéssel rendelkezik a HP, a Foxconn, az Acer is. A helyi kormányzat arra törekszik, hogy az IT és az elektronikai iparág exportja néhány éven belül meghaladja majd az autóiparét.

Csungkingon belül 27 autóipari vállalat működik, a 27 vállalatból 11 gyártóvállalat, amelyek autót, mini autót, könnyű teherautót, nehéz teherautót stb. készítenek. A további 16 vállalat busz, kamion, daru, hidraulikus autó, golyóálló autó stb. összeszerelésével foglalkozik. 2015-ben Csungkingban több mint 3 millió autót gyártottak, amely a teljes éves kínai autógyártás több mint 10%-át teszi ki. A főbb autóipari vállalatok a Chang’An autógyár, a Chang’An Ford, a Chang’An Suzuki, Qingling Motors, Hongyan Auto, Saic-Iveco, Hongyan Commerce Vehicle, Lifan Auto, Yuan Auto, Tiema stb. A városban, illetve körülötte több mint 400 autóalkatrész-gyártó vállalat is működik.

Csungking Kína kilencedik legnagyobb vas- és acélgyártó bázisa, illetve egyike az ország három kiemelt alumínium előállítójának. A Chongqing Iron and Steel Co. és a Southwest Aluminium jelentik a húzóerőt az ágazaton belül. A város jelentős ásványkincs tartalékokkal rendelkezik. A felmérések szerint számottevő a szén és a gázkészlet. Nagy mennyiségben áll rendelkezésre negyvenféle ásványi anyag, köztük mangán és stroncium. Az ugyancsak húzóágazatnak számító vegyiparban újabb fejlesztések várhatóak, miután itt építik meg a China Petroleum 10 millió tonna kapacitású kőolajfinomítóját, amely a még építés alatt álló Kína-Burma kőolajvezetéken át érkező olaj feldolgozását teszi majd lehetővé.