Tisztelettel köszöntöm Magyarország pretoriai nagykövetsége honlapjának minden olvasóját.

2012. január 4-én kezdtem meg külszolgálatomat a Dél-afrikai Köztársaságban és képviselem hazánkat a térség hét másik államában, Namíbiában, Botswanában, Mozambikban, Lesothóban, Szváziföldön, Zimbabwéban és Zambiában is.

Nagykövetségünk fő feladata, hogy a demokratikus értékrend azonosságára épülő jó viszony és kölcsönös együttműködési készség biztosította lehetőségeket kihasználva előmozdítsa Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság politikai, gazdasági, kulturális, oktatási, tudományos, idegenforgalmi és humán kapcsolatainak fejlődését. Arra törekszünk, hogy a magyar és a dél-afrikai emberek megismerjék egymás történelmét, gazdag kultúráját, szokásait, életviszonyait és a másik ország természeti szépségeit, és ezáltal a nagy földrajzi távolság ellenére közelebb kerüljenek egymáshoz. Célunk, hogy feltárjuk a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségeit az akkreditált államokkal is, és folyamatosan bővítsük kapcsolatainkat mindazokon a területeken, ahol erre lehetőség nyílik.

A kiváló adottságokkal, fejlett gazdasággal rendelkező, dinamikusan növekvő és a világgazdaságban is mind fontosabb szerepet betöltő Dél-Afrika hazánk egyik kiemelten fontos tengerentúli gazdasági partnere, felvevő piaca. Azon munkálkodunk, hogy tovább emelkedjen kereskedelmi forgalmunk, mind több magyar termék érkezzen az országba és ösztönözzük a kölcsönös befektetéseket. A nagykövetségen 2011 nyara óta külgazdasági szakdiplomata is dolgozik, akinek első számú feladata, hogy segítse az üzleti kapcsolatok építését, a magyar árucikkek, a „Hungaricumok” megismertetését és piaci bevezetését. Igény esetén, külképviseletünk kész közreműködni a potenciális partnerek felkutatásában, összekapcsolásában, és az ehhez szükséges információk beszerzésében, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére irányuló rendezvények szervezésében, lebonyolításában.

A Nagykövetség arra törekszik, hogy hatékony, ügyfélbarát konzuli szolgáltatásokat nyújtson mind a Dél-Afrikába látogató honfitársainknak, mind pedig az országban élő több ezres magyarságnak. Rendkívüli helyzetekben, személyes biztonságukat érintő ügyekben minden állampolgárunk számíthat képviseletünk maximális segítségére.

A Nagykövetség aktív turisztikai promóciót folytat, és közreműködik a Magyarországra látogató dél-afrikaiak beutazásával és tartózkodásával kapcsolatos ügyek intézésében.

A külképviselet valamennyi munkatársa részt vállal abban a nemzetpolitikai munkában, amelynek célja, hogy segítsük itt élő honfitársainkat magyarságuk, nyelvünk, kultúránk megőrzésében. Missziónak érezzük, hogy eljussunk a másod-, harmadgenerációs fiatalokhoz is és erősítsük az óhazához való kötődésüket. Arra szeretnék bíztatni minden dél-afrikai magyart, hogy keresse a kapcsolatot nagykövetségünkkel, adja meg elérhetőségeit, hogy szükség esetén el tudjunk juttatni fontos információkat és mind szélesebb körben adhassunk tájékoztatást a honfitársaink számára is érdekes tevékenységünkről, a külképviselet által szervezett programokról.

Kérem, forduljanak hozzánk bizalommal, ha információra lenne szükségük Dél-Afrikával, vagy a térséggel kapcsolatban, illetve, ha bármilyen hivatalos, vagy akár személyes ügyben segítségünket igénylik.

Köszönettel vesszük, ha megosztják velünk véleményüket, és örömmel fogadunk minden javaslatot, amely segít bennünket abban, hogy honlapunk tartalmát még inkább az olvasók érdeklődéséhez igazítsuk.

Magyarország pretoriai nagykövetsége minden munkatársa nevében, honlapunk valamennyi látogatójának jó egészséget és személyes sikereket, boldogságot kívánok.

László Béla
nagykövet