Szerbiában kötelező a téli gumi november 1 és április 1 között

Szerbiában november 1. és április 1. között a gépjárművek minden kerekén kötelező a téli gumi használata. A rendőrség a szabály betartását ellenőrzi.

A kérdés precízebb áttekintése végett közöljük az érvényes szabályokat:

A szerb közlekedésbiztonságról szóló törvény alapján az illetékes miniszter az alábbi szabályozást rendelte el.

121. szakasz

A szabályozás szerint az L típusú járművek (moped, motorbicikli, tricikli és négykerekű bicikli) kivételével a motorgépjárművek és a vontató kocsik kötelező téli felszerelése a következő:

  1. téli gumi szükséges minden keréken az M1 (személygépkocsi) és N1 (tehergépkocsi) gépjárművek esetén (pl.: M+S, Snow, Winter és egyéb);
  2. legalább két hajtókeréken hóláncok, illetve a tapadást növelő eszközök használata;
  3. az M2, M3 (autóbusz) és N (tehergépkocsi) típusú gépjárművek kötelező téli felszerelésének része a hólapát is, kivéve a városi közlekedésben részt vevő járműveket.

Kötelező a legalább 4 mm bordázatú téli gumiabroncs használata.

Tilos a szöges gumik felszerelése.

November 1-je és április 1-je között kötelező a téli felszerelés használata. A jelzett időponton kívül a gépjárművek használhatják a téli felszerelést.

Jelen szakasz 4. bekezdésében foglaltaktól eltérően, településen belül a hólánc nem számít kötelező tartozéknak, illetve a tapadás növelését biztosító egyéb eszköz nem kötelező.

Kötelező a hólánc és egyéb, a jobb tapadást biztosító eszköz használata abban az esetben, ha havas az útszakasz, és ha azt a „hólánc használata kötelező” jelzőtábla mutatja. Ezt a felszerelést – csak abban az esetben, ha havas az útszakasz – azon az útszakaszon is fel lehet szerelni, amelynél nincs kitéve a fent említett jelzőtábla.