Magyar rendszámú gépjármű vezetése

Az Egyesült Királyságban külföldi rendszámú gépkocsit akkor lehet vezetni, ha rövid távú tartózkodási szándékkal érkezik az utazó az országba. A gépkocsit 12 hónapon belül összesen legfeljebb hat hónap időtartamban lehet vezetni (ez lehet egyszeri belépés, vagy több utazás együttesen) és a gépkocsinak rendelkeznie kell a szükséges regisztrációval és biztosítással.

Ha valaki a tartós tartózkodás szándékával érkezik, akkor a beutazás után azonnal kezdeményeznie kell a gépjárműre a brit rendszámot és meg kell kötni a brit biztosítást.

Felhívjuk rá a figyelmet, hogy a gyakorlatban egy rendőri ellenőrzéskor tudni kell igazolni, hogy a gépjárművezető csak rövid időtartamra érkezett (például a komp vagy vonatjeggyel az érkezésről, illetve a visszafelé szóló jegyekkel, szállodai foglalással, stb.), ellenkező esetben a rendőrség a gépkocsit azonnal elkobozhatja és értékhatártól függetlenül bezúzhatja. Ezen túlmenően komoly összegű pénzbüntetésre is lehet számítani.

A további információ az alábbi linken érhető el: https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports

Jogosítvány

A magyar gépjármű vezetői engedélyt a DVLA-nál lehet brit jogosítványra cserélni. A jogosítvány tartós tartózkodás esetén kötelező lecserélni.

Részleteket a DVLA honlapján találhatnak. Honlap: www.dvla.gov.uk