A kapcsolatok fontosabb kulturális jellemzői

Kultúra, oktatás


A kétoldalú kapcsolatoknak további fontos területe a kultúra és az oktatás. A magyar kultúra norvégiai megismertetésében fontos szerepet játszanak a Norvégiában működő magyar szervezetek: a Norvég-Magyar Egyesület (NUFO) és a Norvégiai Magyarok Baráti Köre (MBK). Nemzeti ünnepeinket, illetve egyéb jelentősebb évfordulókat a két társaság rendszerint a nagykövetséggel közösen szervezett programokkal ünnepli meg. A közelmúltban újabb magyar szervezet alakult Stavangerben, Norvég-Magyar Egyesület – Rogaland (NorMa) néven.

A nagykövetség és norvég támogatók segítségével a közelmúltban két alkalommal is fellépett Osloban a Balázs Elemér Group és első ízben szerepelt norvég színpadon Csáki András klasszikus gitárművész. A magyar irodalmat Kari Kemény, Dobos Éva, Fáskerti Mária és a 2009-ben elhunyt Sulyok Vince fordításain keresztül ismerhetik meg a norvég olvasók. A Norvégiában élő magyar szerzők a Kovács Ferenc szerkesztői közreműködésével készülő Ághegy irodalmi és művészeti lapfolyam oldalain mutatkoznak be a magyar olvasóknak.

A 2004 és 2009 közötti időszakban kiírt három pályázati fordulóban sok, az európai kulturális örökség megőrzését célzó projekt kapott támogatást az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében. Ezek nagyobb része történelmi épületek, erődök, kastélyok, vallási emlékművek és történelmi városrészek felújítását szolgálta. Néhány a kiemelt projektek közül: Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb felújítása, Sopronbánfalván a Karmelita Kolostor felújítása, Budapesten a Gellérthegyi sikló, a Mátyás templom történelmi harangjainak rekonstrukciója, Pápán az Esterházy kastély rekonstrukciója, Pécsen a Püspökség kulturális és történelmi örökségének megőrzése, Szerencsen a történelmi városközpont műemlék együttesének felújítása, továbbá a Magyar Távirati Iroda (MTI) történelmi fotóarchívumának digitalizálása.

Az elmúlt tíz évben változatlan népszerűségnek örvendenek a hazai egyetemeink. Jelenleg is mintegy 700 norvég diák tanul elsősorban orvosi és az állatorvosi karokon. 2006-ban Norvégiában megalakult a „Magyarországon végzett norvég hallgatók egyesülete”.

Magyarország és a Norvég Királyság egyaránt aláírta és ratifikálta az ún. Lisszaboni egyezményt, amelynek értelmében mindkét ország kötelezi magát, hogy biztosítja az egymás országában kiadott bizonyítványok és diplomák továbbtanulás céljából történő korrekt elismerését. Hazánk EU-hoz való csatlakozását követően a munkavállalási célú, szabályozott szakma gyakorlásának elismerése mindkét országban az európai közösségi jog alapján, egyéb munkavállalási célú elismerések pedig mindkét országban a nemzeti jog alapján történnek.

Balassi Intézet ösztöndíjfelhívása: http://www.scholarship.hu/SummerCourses2014/tabid/218/language/en-GB/Default.aspx http://www.scholarship.hu/HSB/CallforApplication/tabid/218/language/hu-HU/Default.aspx


Fontosabb kulturális intézmények
A 2005 –ös évben a Helsinki Magyar Tudományos és Kulturális Központ tevékenységét Norvégiára is kiterjesztette.