EMILIA ROMAGNA TARTOMÁNY

Területe: 22.124 km2

Lakossága: 3.931.924 fő

Népsűrűsége: 177 fő/km2

Székhelye: Bologna

A Régió határai: északon Veneto és Lombardia, délen Toscana, nyugaton Piemonte és Liguria, dél-keleten Marhce, San Marino Köztársaság, keleten az Adriai tenger

Észak-dél irányú vasút és közúti csomópont, ebből adódóan komoly, úgynevezett „szárazföldi kikötő”-vel (Interporto) rendelkezik, ahol az Olaszországba érkező és onnan induló kamionok áruit vasúton továbbítják.

A Régióban természeti adottságaiból a mezőgazdaság és a vele szoros összefüggésben álló élelmiszeripar fejlődött ki a legjobban. Észak- és Közép-Olaszország zöldség és gyümölcs piacának ellátását nagyrészt az innen származó termékek biztosítják. A kerti zöldségeket nagyüzemi szinten termelik a csak erre a régióra jellemző gazdasági formákban, a szövetkezetekben.

Az állattenyésztést illetően főleg a sertéstenyésztés modern, gépiesített, családi kis- és közép-vállalkozások látják el. Így fejlett mezőgazdaságot sikerült kialakítani saját tőkéből már régiós, vagy állami támogatás nélkül.

Ez utóbbi nem mondható el az ipari szektorra, ahol például a multinacionális tőke is jelen van (pl. ravennai kőolaj-finomító komplexum), jóllehet ez a jelenség nem igen jellemző erre a régióra. Jellegzetessége inkább az, hogy az itt levő ipari üzemek kis- és közép-vállaltokból alakultak ki. Ezek a kis- és közép-vállaltok sűrűn behálózzák a régió területét és egy-egy területre egy-egy termék előállítása a jellemző. Például Sassari járásban a porcelán és csempe-gyártás dominál, míg Capri járásban a gyapjú és pamutipar.

Méretükben ugyan kis vállaltokról van szó, de a régió bevételekének egyharmadát az általuk termelt termék, illetve export adja.

Gépiparának egyik legnevesebb képviselője a Ferrari autógyár, amely nemcsak gépkocsigyártással, de magas szintű technológiai kutatással is foglakozik.

Az ipar és a mezőgazdaság mellett jelentős a turizmus is. Az Adriai-tenger 50 km-es szakaszán 5000 szálloda működik az ehhez tartozó szolgáltatásokkal.

A turistaforgalom nemcsak a nyári időszakban jelentős. A téli sportok kedvelői számára korszerű, biztonságos sípályákat és felvonórendszereket létesítettek az Appenin hegységben, ahol a 2165 méter magas Cimone csúcson a síelést kedvelők nyáron is tudnak hódolni kedvenc sportjuknak.