Kedves látogató, Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretettel köszöntöm Önt Magyarország Podgoricai Nagykövetségének internetes honlapján. Ez úton is szeretném megköszönni hazánk és Montenegróban folyó tevékenységünk iránti érdeklődését és bízom abban, hogy a honlapunkon található információk megfelelő tájékoztatást biztosítanak az Ön számára.

Magyarország 2005. november 17-én nyitott ún. koordinációs irodát Podgoricában, ami az ország 2006. június 3-án elnyert függetlensége után nagykövetséggé alakult át, nagykövettel az élén.

Montenegró, noha nem tartozik a nagyobb európai államok sorába, nekünk, magyaroknak fontos partner. Minden évben jelentős számú turista látogat ide Magyarországról és az elmúlt években megvalósult beruházások nyomán Magyarország vált az egyik legnagyobb működő-tőkével rendelkező külföldi befektetővé Montenegróban.

Missziónk feladatai közé tartozik a két ország közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok mindennapos koordinálása, az itt tartózkodó magyar állampolgárok érdekvédelmének biztosítása. Az EU és NATO tagságunkból valamint a magyar külpolitika prioritásaiból adódóan külképviseletünk támogatást nyújt Montenegró euro-atlanti integrációs folyamatainak előmozdításához; igyekszünk segíteni partnereinket az EU-hoz, illetve a NATO-hoz történő csatlakozás feltételeinek mielőbbi teljesítésében.

Honlapunkon és a külképviseleten végzett munkánk során szeretnénk ismereteket nyújtani a montenegrói érdeklődőknek hazánkról, honfitársainknak pedig Montenegróról. Ennek érdekében munkatársaink minden kérdésben örömmel állnak rendelkezésre telefonon, E-mailen, vagy – előzetes megbeszélés alapján – személyesen is. Honlapunkon ugyanakkor megtalálja a kapcsolatot a Külügyminisztérium, és a többi magyar kormányzati szerv honlapjaihoz is.

Kérem, forduljon hozzánk bizalommal!

Császár Tibor
nagykövet