Sebestyén Márta és a Sebő Együttes koncertje Podgoricában

Május 8-án este Podgoricában kirobbanó sikerű koncertet adott Sebestyén Márta Kossuth-díjas és az UNESCO „Művész a Békéért” kitüntető címét viselő énekművész és a Sebő Együttes.

A Magyar Nagykövetség, a Montenegrói Nemzeti Színház és a Zenei Központ szervezésében sorra került rendezvényen zsúfolásig megtelt a színház nagyterme. A koncerten számos közéleti személyiség vett részt, köztük Branislav Micunovic kulturális miniszter és Ivan Brajovic belügyminiszter. Ott volt a podgoricai diplomáciai testület számos misszióvezetője és tagja, valamint a montenegrói kulturális élet sok kiemelkedő képviselője.

Császár Tibor nagykövet rövid köszöntője után Sebestyén Márta és a zenekar a magyar népzenei feldolgozások mellett a régi magyar muzsika, a reneszánsz kori zeneirodalom darabjaiból, és a délszláv népek zenéjéből is ízelítőt adott a közönségnek. A művésznő, aki gyakran turnézik Szerbiában, főleg a Vajdaságban, emellett a térség több országában koncertezett már, Montenegróban első ízben lépett fel. A közönség azonban – a lemezein és a tévé- illetve rádióműsorokban felhangzó dalain keresztül – láthatóan jól ismerte munkásságát és nagy elismeréssel, hosszas tapssal fogadta az elhangzott dalokat.

A koncertet követően a színházban adott koktél során elhangzott beszélgetésekben a helyi kulturális élet kiemelkedő idei eseményeként jellemezték a magyar művészek fellépését. Sebestyén Márta két tv-társaságnak, valamint több rádióállomásnak és az írott sajtó képviselőinek adott interjút az előadás után.

A rendezvény az OTP-csoporthoz tartozó CKB Bank szponzori hozzájárulásával került megszervezésre.