Kedves látogató!

Szeretettel üdvözöljük Magyarország Vilniusi Nagykövetségének Honlapján!

Nem véletlen, hogy egyre több honfitársunkat érdekli Litvánia, a Baltikumot és Közép – Európát összekötő ország. A magyar és a litván nép hosszú évszázadok óta szimpátiával, megértéssel és nehéz időkben együttérzéssel fordul egymás felé, és ennek a történelemben többször is jelét adta. Példaként említhetjük, hogy Vilnius legfontosabb székesegyházát többek között Szent László királyunk tiszteletére szentelték fel, a litván nép Hedvig, Nagy Lajos király lánya és Jogailos nagyherceg közötti házasság egyik feltételeként vette fel a kereszténységet, vagy, hogy a vilniusi egyetemet Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel – litván uralkodó alapította. A litván fővárost más módon is alakították magyar történelmi személyiségek, hiszen Báthory hadvezérének, Bekes Gáspárnak nevét viseli Vilnius négy dombja közül az egyik. Nem kevésbé fontos tény, hogy a magyar trónon a XV-XVI. század fordulóján litván származású uralkodók, a Jagellók ültek.

A két nép történelmi hányattatásai és megpróbáltatásai számos közös emléket és közös büszkeséget teremtettek: Litvániában az 1950-es évek közepéig fegyverrel harcoltak a szovjet megszállás ellen, 1956. november elején Kaunasban és Vilniusban szimpátiatüntetéseket tartottak a magyar nép szabadságharca mellett. A hosszú börtönbüntetést és deportálást elszenvedők, illetve az azokat túlélő hétköznapi hősök a mai napig szoros kapcsolatban vannak nagykövetségünkkel, ünnepi rendezvényeinken is részt vesznek. Ugyanígy litván részről sem felejtik, hogy 1991-ben két magyar parlamenti küldöttség is részt vett a tankoktól körülvett Seimas ülésein, illetve jelen voltak az épületet védőgyűrűvel ellátó embertömegben.

A közös történelmi élmények mellett napjaink globális kihívásai is arra figyelmeztetnek, hogy országaink, népeink kapcsolatát minden lehetséges módon szorosabbá kell tenni. A kétoldalú és nemzetközi keretek adottak: felsőszintű látogatásaink rendszeresek, a NATO-ban szövetségesek, az EU-ban pedig „családtagok” vagyunk.

A politikai feltételek megléte ugyanakkor kapcsolatainknak csak az egyik pillérét jelenti. A másik, az élet élhetősége szempontjából a fontosabbik részt Önök adják, a Litvániába látogató turisták, üzletemberek, művészek, munkát keresők, vagy diákok. Az önök személyes emberi kapcsolatai, barátságai több hírt visznek rólunk, mint számos újságcikk, vagy hivatalos közlemény.

Természetes tehát, hogy minél több magyar honfitársamat szeretnénk megnyerni litvániai látogatásra. Mindezek mellett nem mellékes, hogy Litvánia csodálatos természeti gazdagsággal várja a látogatókat nyáron és télen egyaránt. A sífutás vagy a vadvízi evezés, ahogyan a gombászkodás is, mind olyan jellegzetes litvániai élmény, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni. A sor folytatható, a felfedezés Önökre vár!

Bízom abban, hogy lesz alkalmuk felkeresni ezt a csodálatos országot, és biztos vagyok abban is, hogy Önökön keresztül még több kapcsolat szövődhet Magyarország és Litvánia között.

Üdvözlettel:

Jancsi Zoltán
nagykövet