Hazatértek a Gripenek

2016. január 7.-én a litvániai Siauliai város katonai repülőtéren ünnepélyes keretek között megtörtént a Balti Légtérvédelmi Misszió (BAP) magyar részről történő átadása a következő négyhónapos szolgálatot ellátó spanyol kontingens számára.



A ceremónián részt vett Marijus Velicka, litván védelmi miniszter-helyettes, Fernando Garcia Snachez altábornagy, spanyol vezérkari főnök, Sáfár Albert dandártábornok, a magyar légierő parancsnoka, Vilmantas Tamosaitis dandártábornok, litván légierő parancsnok, a litván védelmi minisztérium egyéb magas rangú tisztjei, a spanyol és a magyar kontingens vezetői, a magyar nagykövet, a vilniusi spanyol misszió képviselője, valamint a magyar, spanyol, észt és lett katonai attasék.

                      

A védelmi miniszter meleg szavakkal méltatta a magyar kontingens szakmai teljesítményét, valamint társadalmi szerepvállalását, amivel kiérdemelték a missziónak otthont adó Siauliai város lakóinak őszinte elismerését. A helyi gyermekotthonnak nyújtott önzetlen segítséget külön is kiemelte. A magyar nagykövet is megköszönte az állománynak a kiemelkedő helytállást, amellyel jelentősen hozzájárultak a pozitív Magyarország-kép erősítéséhez.



A magyar Gripen harcigépek 450 felszállást hajtottak végre litván bázisukról, amelyből 130 éles és gyakorló riasztás volt. A feladatokat hibátlanul teljesítették, ún. repülési esemény nélkül. A négy hónap során a magyar Gripen század valamennyi pilótája és műszaki szakembere lehetőséget kapott a missziós feladatok végrehajtásában, ezzel is gyarapítva az állomány bevetési tapasztalatait. A kontingens állománya január 8-án tért haza véglegesen Magyarországra.