Átadásra került az 1956-os Szabadság Hőse emlékérem

2007. január 8-án Juhász Sándor nagykövet vilniusi rezidenciáján átadásra került az 1956-os Szabadság Hőse emlékérem Tomas Venclova litván emigráns költőnek, esszéírónak.

A meghitt hangulatú ceremónián közel 20 fő vett részt: Venclova közeli barátai, illetve a lengyel nagykövet és az amerikai ügyvivő.

Az eseményen Juhász Sándor nagykövet mondott rövid köszöntőt, melyben kiemelte, Tomas Venclova szellemi útmutatása érdemben járult hozzá ahhoz, ahogyan az 1956-os forradalmat értékeljük napjainkban. Tevékenysége külön hangsúlyt kap azáltal, hogy 1956-57-ben aktív résztvevője volt a vilniusi egyetemen szerveződő, a magyar forradalommal szimpatizáló szellemi műhelynek. Verseivel, esszéivel 1956 szellemi örökségének hordozója.

A litván származású, szovjet állampolgársága 1977-es megfosztása óta az Egyesült Államokban élő Venclova az emlékérem átvételekor elmondta, nem tekint úgy magára, mint aki kiérdemelte az elismerést, ugyanakkor büszkén veszi azt át, mivel 1956 örökre vele maradt a forradalom eltiprása óta. Rámutatott, a korabeli magyar események például szolgáltak Közép-Európa megszállt, elnyomás alatt élő népeinek.

Az átadást követően Venclova felolvasta az 1956-os forradalom 30. évfordulóján, 1986-ban írt versét (Instrukcija – Útmutató, magyarul T. Venclova, Mondjátok meg Fortinbrasnak, Budapest, Európa Kiadó, 1992, Halasi Zoltán fordítása), amelyet ezután magyarul is meghallgatott a közönség.

Az ünnepséget magyar borok és magyaros ízű kóstoló kínálása követte.

Az eseményt követően a Litvániában rövid ideig tartózkodó Venclova megtekintette a 2006. szeptemberében Sólyom László és Valdas Adamkus által felavatott, az 1956-os vilniusi szimpátiatüntetés helyszínén lévő emléktáblát.

Az eseményt kiemelt sajtófigyelem kísérte: az átadáskor hat televíziós csatorna forgatócsoportja volt jelen. A litván közszolgálati adó, a litvániai balti orosz adó, illetve több kereskedelmi televízió is részletesen tudósított.

Illusztrációk:


Juhász Sándor nagykövet
átadja a Szabadság Hőse emlékérmet Tomas Venclova litván költőnek


A Tomas Venclovának átadott Szabadság Hőse emlékérme


Tomas Venclova megköszöni a kitüntetést


A vilniusi 1956-os emléktábla megtekintése


Tomas Venclova, litván költő, író, a Yale egyetem professzora, az 1956-os Szabadság Hőse emlékérem kitüntetettje


Az 1956 forradalom 30. évfordulóján, 1986-ban írt Instrukcija (Útmutató) c. verset olvassa fel a szerző


Magyar borok a jeles eseményen


Juhász Sándor nagykövet méltatja a kitüntetett életútját