Utazási tanácsok az Iránba készülőknek

Friss információ

Benzinkártya Iránba saját gépkocsival beutazó turistáknak

Az iráni benzinkutaknál 2007 júniusa óta csak az erre a célra rendszeresített „smart card”-dal lehet tankolni. Turisták az iráni nemzeti olajtársaság (National Iranian Oil Company, NIOC) Makoo-ban (a törk-iráni határtól mintegy 30 kilométerre) található kirendeltségén kérhetnek 150 vagy 300 liter benzin vásárlására feljogosító kártyát. A vételárat, amely literenként 5.000.- IRR (mintegy 90 HUF), a helyszínen kell készpénzben kiegyenlíteni, majd a benzinkútnál literenként további 1.000.- IRR fizetendő.

Amennyiben a fenti mennyiség nem elegendő, illetve a kártya elvész, ugyanezekkel a feltételekkel újabb kártya igényelhető a NIOC tartományi fővárosokban található kirendeltségein. A kártya elvesztését rendőrségi jegyzőkönyvvel kell igazolni.

Biztonság

Irán – a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Iszfahán, Siráz, Perszepólisz, Kasán) – európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető. Problémaforrás lehet azonban a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért jaavasolt.

Egyáltalán nem javasoljuk az ország keleti határvidékének (afgán, pakisztáni határ környék) látogatását, valamint a szárazföldi határátlépést Pakisztánba és Afganisztánba. Szintén kockázatos az iraki határ mentén kb. 10 kilométeres sávban az utazás és tartózkodás.

Zsúfolt helyeken (pl. autóbusz, bevásárlóközpontok, bazárok) nem ritka a zsebtolvajlás. Előfordult, hogy az elővigyázatlan turista válláról motorosok kapták le a táskát. Mindent összevetve azonban a közbiztonság jó, és az értékcikkek, útlevelek biztonsággal tárolhatók a szállodákban, az útlevél helyett elegendő csak fénymásolatot tartani magunknál és esetleges igazoltatáskor elég az illető szállodára hivatkozni.

Néhány esetben előfordult, hogy a turistákat – ellenőrzésre hivatkozva – civil ruhás álrendőrök igazoltatták és a külföldieknél lévő valuta bemutatását kérték, amit nem, vagy csak hiányosan adtak vissza. A civil ruhás rendőrtől bátran kérhető, hogy előbb igazolja magát.

Irán földrengésveszélyes körzet. Az országban bárhol számítani lehet földrengésre. A közelmúltban is sajnos több, sok áldozatot követelő földrengés történt.

Közlekedés

Városon belül iránytaxival, vagy taxival (célszerű a szálloda vagy múzeum portáján keresztül rendelni) oldható meg. Városok között autóbusz, vonat és repülőkapcsolat áll rendelkezésre. Mindhárom használható. A vonatot jó előre le kell foglalni, a repülőgépek esetében pedig nem árt tudni, hogy – különösen a kisebb légitársaságoknál – a géppark régi beszerzésű, a műszaki színvonal nem teljesen megbízható az alkatrész utánpótlás nehézségei miatt.

Saját gépkocsival csak carnet de passage birtokában léphetünk az országba, amit jelenleg Magyarországon nem lehet beszerezni. Helyben bérelt gépkocsival (nemzetközi jogosítvány szükséges) közlekedve rendkívüli óvatosságra van szükség. Az iráni közlekedési szokások – különösen a városokban – jelentősen eltérnek az európaitól. Lehet viszont gépkocsivezetővel együtt bérelni autót, esetenként olcsóbban, mint sofőr nélkül. A közúti balesetek számát, súlyosságát tekintve a statisztikák szerint Irán sajnos a negatív rekorderek közé tartozik.


Éghajlat

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes: Irán területének mintegy kilenctizede fennsík (Teherán 1000-1500, Iszfahán 1700 méteres magasságban fekszik), ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik. Két régió éghajlata tér el jelentősen a fentebb leírtaktól: a Kaszpi-tenger mellékén egész évben sok a csapadék, ami a nyarat fülledtté teszi, a Perzsa-Öböl vidéke – különösen annak északnyugati része – pedig nyáron egész Földünk egyik legforróbb helye. Errefelé gyakorta mérnek árnyékban 45-50°C-ot, a hőséget pedig magas páratartalom teszi még elviselhetetlenebbé. Ide télen érdemes utazni: miközben január-februárban a fennsíkon nem ritka a -10°C-os hideg, a Perzsa-Öböl partján általában ekkor is kellemesen enyhe az idő, és az esős napok száma éves szinten sem haladja meg a 8-10-et.

Teheránban gyakori jelenség a szmog. A 15 millió lakosú nagyvárosban egyes becslések szerint négymillió gépkocsi (és egymillió motorkerékpár) közlekedik, amelyek nagy része műszakilag elavult. A légszennyezettség szintje néha olyan mértéket ér el, hogy akár több napra is elrendelhetik a közintézmények, iskolák bezárását. Ez leginkább késő ősszel és télen fordul elő; ilyenkor célszerű a teheráni tartózkodást a várost övező hegyekbe tett kirándulással tarkítani.

 

Átlagos hőmérsékletek (Celsius fokban, a települések tengerszint feletti magasságával)

 

Január

 

Április

 

Július

 

Október

 

 

Min.

Max.

Min.

Max.

Min.

Max.

Min.

Max.

Teherán (1190 m)

-2

6

11

22

25

36

14

24

Tabriz (1315 m)

-6

1

7

16

21

31

10

19

Iszfahán (1590 m)

-1

6

11

21

23

35

11

23

Siráz (1490 m) 

 1

9

11

22

24

36

13

24

Mashad (980 m)

-5

3

10

20

20

33

7

21

Jazd (1230 m)

 1

8

15

25

28

37

14

26

Kermán (1750 m)  

 1

8

13

22

24

33

13

24

Abadan

 7

15

20

30

30

43

21

33

Busehr (0 m)

12

16

21

26

31

35

25

30

Bandarabbasz (0 m)

13

20

23

30

31

36

26

33

Iráni szokások

Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést.

Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, Videó, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, különösen a muszlimok és nem muszlimok, valamint az azonos neműek között. Ezek büntetési tétele nálunk elképzelhetetlen szigorúságú is lehet.

Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet.

Üdvözlés: A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

Öltözködés: A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.

Étkezési szokások: Az országban a szeszesitalon kívül tilos a sertéshús fogyasztása és árusítása is. Egyebekben az ételek, az étkezés az európai szokásokhoz hasonló. Legfőbb étel a rizs és a kebab (rablóhús nyárson).

Ramadán (egy hónapos nagyböjt) idején napfelkeltétől napnyugtáig a muzulmánok nem fogyasztanak sem ételt, sem folyadékot és nem dohányoznak. Ezt a szabályt nyilvános helyen a külföldi turistának is be kell tartania. A Ramadán 2007-ben szeptember 13-án kezdődik, majd ezt követően minden évben 11 nappal korábban.

Madárinfluenza: Irán (különösen az ország északi része) a madárinfluenza szempontjából a viszonylag magas rizikójú országok közé tartozik, mivel a vad és költöző madarak milliói érintik Iránt. A járvány mindeddig (2007. július) elkerülte Iránt és az illetékes hatóságok a WHO helyi szervezetével is együttműködve rendkívül szigorú intézkedésekkel igyekeznek a fertőzésmentességet fenntartani.

Iránnal kapcsolatos hasznos információkat tartalmazó honlapok

Általános információk utazóknak

Sokrétű, általános információk

Kultúra, történelem, építészet, utazás

Iráni Túrisztikai Szervezet

Iranair

Mahanairlines - alternatív légitársaság

Tények, adatok, friss hírek

Iráni információk

Éghajlat, időjárás

 

Társadalom, politika, államigazgatás

Ali Khamenei Aiatolla, az Iszlám Forradalom Legfelsőbb Vezetőjének honlapja

Az iráni elnök honlapja

Az iráni parlament – a Madzslisz – honlapja

Az iráni Külügyminisztérium honlapja

Az iráni Statisztikai Hivatal honlapja

Az Iráni Környezetvédők Szövetsége honlapja

Emberi jogok