Hatósági erkölcsi bizonyítvány beszerzése

A hatósági erkölcsi bizonyítvány a bűnügyi nyilvántartásokban tárolt adatok igazolására szolgál, érvényességi ideje a kiállítástól számított 90 nap. A bizonyítvány iránti kérelem a mellékletben található hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérőlapon terjeszthető elő. A kérelem megfelelő mezőinek kitöltésével ki lehet választani, hogy pontosan milyen adattartalmú bizonyítvány kerüljön kiállításra. Az erkölcsi bizonyítvány maximálisan a kérelmezőre vonatkozó alábbi tények igazolását tartalmazhatja: 1. büntetlen előéletű; 2. nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt; 3. nem áll foglalkozástól eltiltás hatálya alatt vagy valamely foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll.

Az erkölcsi bizonyítvány személyesen igényelendő a konzulátuson. A kérelem postai úton történő benyújtására csak rendkívüli esetben, a konzullal előre egyeztetett módon van mód. Az eljárás általában 1 hetet vesz igénybe. Az erkölcsi bizonyítványt a konzulátus postai úton küldi meg a kérelmezőnek.

Kérjük az adatlapokat a magyar nyelv szabályai szerint (nevek: (1.) vezetéknév, (2.) keresztnév, dátumok: év, hó, nap + ékezetek) szíveskedjen nyomtatott betűkkel kitölteni.

Az erkölcsi bizonyítvány beszerzésének költsége: 70 euró. Az okiratok magyar nyelven kerülnek kiállításra, fordításukat konzuli osztályunk kérelemre elvégzi 45 euró/oldal konzuli díj ellenében.

A kérelem benyújtásához szükséges igénylőlap a „Letölthető nyomtatványok” között megtalálható.