Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

Beutazás és tartózkodás:

Dániába érvényes magyar személyi igazolvánnyal és/vagy érvényes magyar útlevéllel lehet beutazni. A személyazonosság igazolásához ugyanezek a dokumentumok szükségesek. Európai Uniós állampolgár tartózkodási engedély nélkül 90 napig (munkakeresés céljából fél évig) tartózkodhat Dániában.

Amennyiben életvitelszerűen, 90 napnál hosszabb ideig kíván Dániában tartózkodni, úgy a lakóhelye szerint illetékes dán Regionális Közigazgatási Hivatalban (Statsforvaltning) EU-s állampolgároknak kiállított tartózkodási igazolásért (EU-opholdsbevis) kell folyamodnia. Az eljárás során igazolni kell a tartózkodási célt (a kereső tevékenységet érvényes munkaszerződéssel, a tanulmányi célú tartózkodást iskolalátogatási igazolással), valamint a dániai lakhatás körülményeit (bérleti szerződés, tulajdoni lap, befogadó nyilatkozat, stb.).

Az ügyintézés idejét befolyásolja a benyújtott igazoló dokumentumok köre. Minden esetben az eljáró Regionális Közigazgatási Hivatal ad részletes felvilágosítást az eljárásról és a várható ügyintézési időről. Az eljárásról részletes angol nyelvű tájékoztató olvasható, illetve a kitöltendő adatlap letölthető a Regionális Közigazgatási Hivatal weboldalán: http://statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6110

Az illetékes Regionális Közigazgatási Hivatal a fentiek szerint kiállított EU-s tartózkodási igazolást levélben juttatja el kérelmező részére, ennek birtokában a lakóhely szerint illetékes önkormányzatot (kommune) kell felkeresni, ahol kiállítják a személyi azonosító számot (CPR-szám) tartalmazó személyi azonosító kártyát („sygesikringsbevis”, „sárga kártya”). A kártya lakcímkártyaként, adóazonosítóként, és egészségbiztosítási kártyaként is szolgál.

Az újonnan Dániába érkezett munkakeresők, munkavállalók, diákok részletesen és mindenre kiterjedően tájékozódhatnak a Dán Bevándorlási Hivatal (Udlændingestyrelsen) e célból működtetett, angol nyelven is hozzáférhető honlapján: www.newindenmark.dk

Munkavállalás

Az EU állampolgárai szabadon, előzetes engedélyeztetés nélkül vállalhatnak munkát Dániában. Amennyiben Ön már rendelkezik dán munkaszerződéssel, EU-s tartózkodási igazolásért (EU-opholdsbevis) a lakóhelye szerinti dán Regionális Közigazgatási Hivatalt (Statsforvaltning), majd ezt követően a dán személyi számát (CPR) tartalmazó személyi azonosító kártya (sygesikringsbevis) kiállításért a lakóhelye szerint illetékes dán önkormányzatot (kommune) kell felkeresnie. (Az ügyintézés részleteiről lásd fentebb). Az EU-s tartózkodási igazolás igénylésén túl a munkaviszonyt egyéb dán hatóságnál nem kell bejelenteni. A munkaszerződés megkötése után, de még az EU-s tartózkodási igazolás (EU-opholdsdsbevis) kiállítása előtt a munkavégzést meg lehet kezdeni.

Fontos tanácsok Dániában munkát kereső magyar állampolgároknak:

  • A dán Foglalkoztatási Minisztérium angol nyelvű honlapot működtet, melyen a potenciális munkavállalók tájékozódhatnak a szabályozás részleteiről és böngészhetnek a meghirdetett állásajánlatok között: www.workindenmark.dk

  • Dániában az álláskeresés túlnyomórészt az interneten zajlik, a legfontosabb álláshirdető honlapok a következők: www.jobindex.dk www.jobzonen.dk www.stepstone.dk. A fentiek miatt javasolt a dániai munkalehetőséget még Magyarországon felkutatni, és csak előzetes megállapodás, illetve megfelelő hosszú távú szállás birtokában kiutazni. Mindez annál is inkább indokolt, mert Dánia a világ legdrágább országai közé tartozik, így az álláskeresés ideje alatti, rendszeres jövedelem nélküli önfenntartás komoly anyagi terhekkel jár. Fontos tekintetbe venni azt is, hogy a különböző munkaközvetítő-munkaszervező cégekkel, ügynökségekkel kötött szerződések általában nem tartalmaznak kötelezettségvállalást konkrét, személyre szabott munkaszerződés megkötésére, illetve nem garantálnak hosszú távú munkaviszonyt, ezért a körültekintő, előzetes tájékozódás minden esetben indokolt.

  • A munkaadó köteles a foglalkoztatási jogviszony kezdetekor a munkavállaló számára írásos szerződést kiállítani, mely tartalmazza a foglalkoztatás feltételeit, a bérezés mértékét és módját. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá, hogy a foglalkoztatásra mely kollektív megállapodás szerint kerül sor.

  • Munkanélküli segélyre csak az a legálisan Dániában tartózkodó (tehát személyazonosító kártyával, CPR-számmal rendelkező) külföldi jogosult, aki 1) az igénylést megelőző három évben összesen legalább 52 hét dán munkaviszonnyal rendelkezett 2) az igénylést megelőzően legalább egy évig tagja volt valamelyik dán szakszervezetnek, vagy havi hozzájárulást fizetett valamelyik szakszervezet munkanélkülieket biztosító alapjába (A-kasse) 3) regisztrált és aktív munkakereső a lakóhelye szerinti önkormányzat munkaügyi irodájában (Jobcenter).

  • Dániában legalább középszintű angol vagy dán nyelvtudás nélkül rendkívül nehéz elhelyezkedni. Az angol nyelvtudás a mindennapi ügyintézésnek, illetve a szakképzetlen munkavállalásnak is alapfeltétele. A dán nyelv nem könnyű, az alapszintű beszédkészség elsajátítása is hosszú hónapokat vehet igénybe. Nagy előny azonban, hogy azok számára, akik már rendelkeznek dán személyi számmal (CPR) - vagyis életvitelszerűen és legálisan tartózkodnak Dániában - a dán nyelvoktatás ingyenes.

  • Dániában nehéz viszonylag kedvező árú szállást találni. Egy átlagos szállodai szoba kb. 1000 DKK, egy olcsóbb hostel 500 DKK. Koppenhágában különálló szoba bérelhető havi 2000-3000 DKK-tól, de egy 1 szobás lakás bérleti díja már minimálisan kb. 4000-4500 DKK, amelyhez rendszerint legalább három hónapi kauciót is ki kell fizetni. Az egy főre jutó megélhetési költségek a legszükségesebbeket alapul véve is kb. ugyanennyit tesznek ki. (1DKK = kb. 40 HUF).

  • Adórendszer: Dániában a személyi jövedelemadó az éves jövedelem szintjétől függően progresszívan emelkedik. Az adót a munkáltató fizeti be az adóhivatalnak, ahonnan a munkavállaló az átutalt adója bizonyos hányadát, jogosultságait igazolva és azok mértékétől függően visszaigényelheti. Ehhez a munkavállalónak regisztrálnia kell magát a Dán Adóhivatalnál. Az adó-visszatérítés az adóhivatal honlapján keresztül történik. A dán adórendszerről, a regisztrációról, és az adó-visszaigénylési eljárásról részletesen az adóhivatal honlapján tájékozódhat: www.skat.dk