Tájékoztató az október 2-i népszavazásssal kapcsolatban

Tisztelt Választópolgárok!

Magyarország Köztársasági Elnöke Dr. Áder János 2016. október 2-ra országos népszavazást tűzött ki.

A népszavazásra feltett kérdés:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A magyarországi lakhellyel rendelkezők, amennyiben a népszavazás napján külföldön tartózkodnak a külképviseleten adhatják le szavazataikat. A külképviseleten való szavazáshoz a választópolgárnak kérelmeznie kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét legkésőbb 2016. szeptember 24-én 16:00 óráig a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy elektronikus úton a www.valasztas.hu címen. A kérelem elbírálása után annak eredményéről a választópolgár értesítést kap. Ezt követően az érintett választópolgárok a Külképviseleten (Magyarország Nagykövetsége, Strandvejen 170, 2920 Charlottenlund) adhatják le szavazatukat 2016. október 2-án 6:00-19:00 óra között.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, amennyiben regisztrációs kérelmük szeptember 17-ig beérkezett a Nemzeti Választási Irodához. Aki korábban már regisztrált annak nem kellett újrakérnie a regisztrációt. Az érintett választópolgárok szavazatukat feladhatják postai úton, vagy leadhatják a Külképviseletünkön (Magyarország Nagykövetsége, Strandvejen 170, 2920 Charlottenlund) szeptember 19-től munkanapokon 9:00 -16:00 óráig és a szavazás napján október 2-án 6:00- 19:00-ig, illetve Magyarországon a kijelölt települések választási irodáiban ugyancsak október 2-án. A postai úton feladott szavazat akkor érvényes, ha az október 1-jén éjfélig beérkezik a Nemzeti Választási Irodába.

Ezúton felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a levélszavazatok leadásához felállított urna a Nagykövetség központi bejárata felől közelíthető meg. Kérjük a csöngetést követően várják meg kollégáink érkezését, hogy bekísérhessék Önöket az urnához.

FIGYELEM! AZ URNA CSAK A LEVÉLSZAVAZÓ, TEHÁT A MAGYARORSZÁGI LAKCÍMMEL NEM RENDELKEZŐ ÁLLAMPOLGÁROKRA VONATKOZIK. A MAGYARORSZÁGI LAKCÍMMEL RENDELKEZŐ KÜLKÉPVISELETI NÉVJEGYZÉKBE VETT POLGÁROK CSAK A SZAVAZÁS NAPJÁN 2016. OKTÓBER 2-ÁN SZAVAZHATNAK.

Ezúton tájékoztatjuk a szavazópolgárokat, hogy Nagykövetségünk által nyújtott információkon túl pontosabb és részletesebb információkat a www.valasztas.hu honlapon találnak.

Magyarország Nagykövetsége – Koppenhága

Hirdetmény