Ünnepi gálaest és koncert Koppenhágában az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére

Október 27-én este került sor a koppenhágai magyar nagykövetség és a Dán Menekültügyi Tanács közös szervezésében a Dán Rádió koncerttermében az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére adott gálaestre és koncertre. A több, mint ezer fő részvételével megtartott rendezvényen megjelent Mary koronahercegnő, Frederik trónörökös felesége. Ünnepi beszédet mondott Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök, Róna Ottó nagykövet, Eszterhás Péter dramaturg, műfordító, a dániai magyarság kiemelkedő képviselője, 1956-os emigráns és Knud Larsen, a Dán Menekültügyi Tanács elnöke. Róna Ottó nagykövet az ünneplő közönség előtt adta át Vető Tamás Dániában élő magyar karnagynak, 56-os menekültnek a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozat) és John Jedbo dán állampolgárnak a Szabadság Hőse emlékérmet.

A gálaesten részt vettek a dániai magyarság képviselői, a Dán Menekültügyi Tanács munkatársai és aktivistái, Christian Mejdahl, a dán parlament, a Folketing elnöke, Bertel Haarder oktatási- és egyházügyi miniszter, Rikke Hvilshoj bevándorlási és menekültügyi miniszter. A meghívást elfogadta számos közéleti személyiség és a dán gazdasági és kulturális élet prominensei. Nagy számban képviseltette magát a koppenhágai diplomáciai testület is. Mécs Imre országgyűlési képviselő, aki az előző nap megtartott, 1956-tal foglalkozó tudományos szeminárium vendégelőadója volt, szintén megjelent az eseményen.

Az ünnepi megemlékező beszédeket követő koncerten a Sjaellandi Szimfónikusok játszottak magyar és dán szerzők műveiből, Vető Tamás karnagy vezetésével.

Fényképek:


Eszterhás Péter a dániai magyar emigráció jeles személyisége, Róna Ottó nagykövet, Mécs Imre országgyűlési képviselő


Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök beszédet mond


A gálaest vendégei


A dán miniszterelnök, házastársa és a magyar nagykövet a gálaesten


Vető Tamás karnagy és a Dél-Sjaellandi Szimfonikusok, Adorján András fuvolaművész


Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök és Bertel Haarder oktatási miniszter és házastársaik a gálaesten


Őfelsége Mary hercegnő, a dán trónörökös, Frigyes herceg felesége a gálaesten


Őfelsége Mary hercegnő, Róna Ottó nagykövet, Vető Tamás karnagy


Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök és Róna Ottó nagykövet


Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök és Róna Ottó nagykövet


A fényképeket Mr. Hasse Ferrold készítette