Személyesen, illetve postai úton intézhető kérelmek

A konzuli eljárásokhoz a kérelmet főszabály szerint személyesen kell benyújtani, illetve az adott eljárást személyesen kell kezdeményezni.

Az eljárásokat a konzulátuson ügyfélfogadási időben, előzetes időpontfoglalás alapján lehet elindítani (erről lásd részletesebben az ügyfélfogadás menüpont alatt található tájékoztatót, illetve az egyes eljárásoknál leírtakat).

Bizonyos eljárások, kérelmek a személyes megjelenés mellett postai úton is benyújthatók. A postai úton történő benyújtásnak ugyanakkor számos esetben speciális feltételei vannak, ezért minden esetben meg kell nézni a honlap megfelelő eljárásánál szereplő részletes leírást. Az itt szereplő lista csak tájékoztató jellegű, a részletes feltételeket az egyes eljárások leírása tartalmazza.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy amelyik eljárás ezen a listán nem szerepel, azok kizárólag személyesen, a konzulátuson intézhetők (ügyfélfogadási időben, időpontfoglalás alapján).

Postai úton – meghatározott feltételek esetén – intézhető eljárások:

  • családi állapot igazolása,
  • hatósági erkölcsi bizonyítvány kérelmezése,
  • fordítás hitelesítése,
  • másolat hitelesítése, hiteles másolat készítése,
  • okirat beszerzés Magyarországról

A postai úton intézhető eljárások esetén a „Kérelmező adatlap”-ot minden esetben mellékelni kell.

A konzulátus postai címe, ahova a küldeményeket lehet küldeni:

Botschaft von Ungarn

Konsularabteilung

Bankgasse 4-6

1010 WIEN


Valamennyi konzuli eljárásra igaz, hogy a konzulátus – amennyiben ez az adott ügynél lehetséges – postai küldeményt kizárólag Ausztria területén küld. Magyarországi, vagy más országban található címre postai úton nem kézbesíthetünk.